8 Mar 2013, 8:23pm
Интервюта
Автор: Константин Павлов

коментиране
 • С помощта на:

 • Интервю с Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България – III част

  КП: Разговорът за миналото не е възможен, без въпроса за свободата да можеш да кажеш това, което искаш. Затова ми се иска да кажем още няколко думи за свободата на мнението и свободата на медиите. В разговор с нашата фондация, премиерът в оставка Борисов спомена, че с помощта на немски фондации се изготвя нов закон за медийна регулация в България. Какво знаете за този проектозакон и освен това – възможно ли е каквато и да е медийна регулация и саморегулация да компенсира липсата на журналистическа честност и последователност?

  МХ: Действително, ако няма журналистически кодекс, то законодателните разпоредби не биха могли да действат особено силно. Но, за да може един такъв журналистически кодекс да може да навлезе, да се прилага по–лесно на практика в живота, то е хубаво да се направи опит за писмено обвързващи, определни правила, централни правила. Ние в Германия имаме изключително положителен, добър опит с един журналистически кодекс, който се спазва и от друга страна – едни рамкови, централни, обаче не много строги правила. А сега към въпроса ви по отношение на участие на немски фондации в евентуалното разбаротване на медиен закон. Това естествено е така, че немските фондации биха могли да участват в този процес само като консултанти. И доколкото имам информация, например фондацията „Конрад Аденауер“ в момента води разговор с българските издатели, подпомага диалога с издателите, дали и кои законодателни права и разпоредби биха имали смисъл. И също така мисля, че фондацията „Конрад Аденауер“ даде да се преведе на български език актуалният медиен закон в Провинция Бранденбург, което ще даде един нагледен материал в рамките на тази дискусия.

  КП: В България стои много остро въпросът за анонимността на медийната собственост и за медийните монополи. В Германия как се решава този проблем?

  МХ: Въпросът за монополите винаги влиза в рамките на Закона за конкурентноспособност, за конкуренция и тук именно на първа линия влизат в действие пазителите, тъй да се каже, на справедливата конкуренция, а по отношение на прозрачността, по отношение на собствениците на медиите, в германският медиен закон или Закона за медиите има много точно разписани правила, и това е, че всеки един правноотговорен, съгласно медийния закон, за определена медия, трябва да обяви кой е собственикът, който стои зад тази медия. И който пропусне да направи това, то съгласно действащия медиен закон в Германия, е заплашен и трябва да очаква глоби. Регистрирането на определена медия чрез подставени лица не е изрично уреден в закона за медиите, но той произтича от правната разпоредба, че това е злоупотреба, и съответно е наказуемо. Не е допустима тази разпоредба и трябва да се очаква наказание. Мисля че и в България преди години бяха създадени едни ясни правила как се регистрират собствениците на медиите.

  КП: Неизвестно защо не работят в България.

  МХ: Това може би е въпрос на последователното прилагане на правните разпоредби..

  КП: Последен въпрос, който е изключително важен. Сега, когато българското правителство обяви Хизбула за извършител на атентата в Бургас и по този начин съобщи на света, че на територията на ЕС е извършен атентат от Хизбула, германското правителство дали ще обяви Хизбула за терористична организация?

  МХ: По този въпрос федералното правителство, федералният канцлер съвсем конкретно изказа мнение. Тоест, че ако доказателствата се затвърдят, че действително Хизбула носи отговорност за този достоен за презрение атентат, то тогава ще трябва да бъдат направени съответните изводи.

  КП: Тоест, в момента германското правителство разглежда доказателствата за това нещо?

  МХ: Не знам на какъв етап сме в момента, защото тук все пак говорим за една класифициана информация и данни, но действително явно ще трябва да се изчака. да се каже тогава. (тази част на изречението отпада)

  КП: Много ви благодаря, че отговорихте на нашите въпроси. Имате ли послание към нашите читатели и слушатели?

  МХ: Аз мисля, че обръщението го казах още в самото начало, отговаряйки на първия въпрос, именно по отношение на най–актуалните събития и желанието да продължат по мирен начин и да се реагира на предложението на Президента за много открити разговори, обсъждания и дискусии. И именно за това събуждане, пробуждане на гражданското общество в България, или иначе формулирано съвсем накратко, гражданското общество в България би трябвало да поеме подадената му ръка от Президента.

  КП: Благодаря ви.

  IMG 0605 1024x768 Интервю с Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България – III част

  retweet Интервю с Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България – III част
  *име

  *e-mail

  уеб сайт

  leave a comment