23 Jan 2014, 5:15pm
СРС Трафични данни Цифрова среда
Автор: 14 January

коментиране
 • С помощта на:

 • Константин Павлов за подслушването – лесно и безплатно

  Screen Shot 2014 09 14 at 5.11.05 PM 300x223 Константин Павлов за подслушването – лесно и безплатноНОВА ТВ: Техниката, с която държавата подслушва законно, може да бъде купена и от частни организации, обясниха специалисти.

  „Държавното законно подслушване има определени маркери, по които се познава”, заяви Атанас Чобанов. По думите му същата техника, която е използвана за подслушването при скандала Мишо – Бирата, може да си купят и частни организации. Става въпрос за устройство, което може да локализира и слуша мобилни телефони.

  Screen Shot 2014 09 14 at 5.09.58 PM 300x222 Константин Павлов за подслушването – лесно и безплатно„Има базова станция, която лъже телефона, че е свързан с оператор, а всъщност е свързан към подслушвателно устройство. Това устройство може да нареди на телефона да отвори гласов канал”, заяви Атанас Чобанов.

  Станцията не можело да бъде на разстояние повече от 500 метра.

  „Това е абсолютно вярно. Проблемът е, че стандартът на джиесем комуникациите е доста стар, от 80-те години. Той е безпомощен срещу съвременните средства за атака”, обясни блогърът Константин Павлов – Комитата. По думите му техниката може да се купи от интернет, както и да се свали софтуерът.

  „Телефонът става роб на базовата станция”, обясни Павлов.

  „След падането на желязната завеса рязко отрязаха средствата на специалните служби. За да оцелеят тези звена, ги отделиха във фирми, които са слабо свързани със службите”, обясни Николай Радулов – бивш секретар на МВР.

  По думите му до три години едно средство трябва да се произвежда само за нуждите на службите, но след три години могат да го пускат на пазара. Оказва се дори, че много от продуктите, които могат да се купят от интернет, са по-качествени от средствата за подслушване на българските служби.

  „Във всички държави се продават такива неща сравнително свободно”, обясни Радулов. По думите му има и държавни, и частни организации, които обучават хора за следене и подслушване.

  „Над 30 000 квалифицирани служители на МВР могат да организират такова нещо”, обясни Радулов.

  Видео от целия разговор в студиото на НОВА ТВ (1ч. 34мин.):

  Записът от самото предаване е тук.

  retweet Константин Павлов за подслушването – лесно и безплатно
  *име

  *e-mail

  уеб сайт

  leave a comment