16 Jan 2013, 1:40pm
Интервюта
Автор: Асен Генов

6 коментара
 • С помощта на:

 • Politikat.net ще интервюира президента Плевнелиев

  plevneliev Politikat.net ще интервюира президента Плевнелиев

  Източник: www.president.bg

  В понеделник, 21 януари, екипът на politikat.net ще разговаря с президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев.

  Една година след встъпването му в длъжност, президентът ще разговаря с Константин Павлов – Комитата и Асен Генов за дейността си през изминалия период от мандата.

  Ако имате въпроси, можете да ги запишете в коментари под това съобщение, но не можем да ви обещаем, че ще зададем всеки един от тях.

  Видеозапис на интервюто ще бъде излъчен в 18:00 ч. в канала на politikat.net без редакция още същия ден, веднага след интервюто.

  retweet Politikat.net ще интервюира президента Плевнелиев
  17 Jan 2013, 1:14am
  от Kalina Bogdanova


  Няколко въпроса:
  - Преди няколко седмици излезе новината, че от 2001 до 2010 г. от България са изнесени 16 милиарда долара само от корупция. Тази новина мина през електронните медии и някой официални и потъна в забрава… Смята ли да сезира някои компетентни органи или смята да се направи на ни чул, ни видял?
  - Би ли отишъл на почивка в Слънчев бряг? Ако отговори с не, какво ще направи, за да не се превърне цялото ни крайбрежие в Слънчев бряг?
  - Ще реагира ли по някакъв начин на информацията и доказателствата, които постоянно се изнасят по независимите електронни медии за тъмното минало на Бойко Борисов?
  - Какво смята за идеята за премахване на плоския данък и облагане на доходите по социално справедлив начин или с други думи увеличаване на данъците на богатите?

  20 Jan 2013, 8:14pm
  от Димитър Николов


  Ето няколко въпроса и от мен:

  I. Преди време в доклад на президентството за ромите в България негов служител бе използвал думата “мангали.” След новогодишната му реч се оказа, че негови служители си вършат работата като чопват материали от тук и от там в Интернет. Какви мерки ще предприеме/е предриел господин президентът за да гарантира, че в неговия офис работят хора със задоволително ниво на професионализъм.

  II. Преди време по случай новогодишната му реч, господин президентът каза*, че “президентът не отговаря за техническата реализация” на презентацията му. Прави ли разлика господин Плевнелиев между себе си като личност и институцията Президент? Не смята ли, че е редно той да отговаря за всичко, което излиза от администрацията му, и вместо да прехвърля публичната отговорност върху други, да я поеме върху себе си и да се извини, а с непрофесионалните си служители да се разправя допълнително.

  *http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/05/1979037_plevneliev_gordeia_se_s_novogodishnata_rech_i_iskam/

  III. Смята ли господин президентът, че процедурата за избор на главен прокурор беше честна и прозрачна? И към този въпрос:

  1. Смята ли за съмнителни двата факта, че (а) правилата за избор бяха променени така че кандидатите да се гласуват по ред на подаване на документите, и (б) документите на господин Цацаров са подадени часове след откриване на процедурата?

  2. Удовлетворява ли го електронната процедура за гласуване с оглед запазване на тайната на вота?

  3. Как би коментирал факта, че произхода на огромна част от нарушенията констатирани от ЕСПЧ са на пловдивски съдилища по времето, когато господин Цацаров е бил председател на Пловдивския Окръжен Съд.

  IV. Гледал ли е президента кадрите по време и след заплахата срещу Ахмед Доган и как го карат те да се чувства? Според него, трябва ли да бъдат криминално обвинени делегатите на ДПС, които ритаха и удряха нападателя Октай Енимехмедов, когато той беше вече повален на земята и не представляваше заплаха?

  21 Jan 2013, 6:19pm
  от Георги Петров


  1) Максим Савов от Пловдив прекарва 5 месеца затворен в арест заради съдията Сотир Цацаров, когото Росен Плевнелиев назначи за главен прокурор. Много от присъдите, издадени от подчиненият на Цацаров пловдивски съд, са причини за осъдителни присъди срещу България. Коментар?

  2) Пристанище&петролен терминал Росенец – на българският бряг, но контролиран само от Лукойл. Българските власти нямат думата. Описано е първо в Биволъ, после в международното издание на L’Express, което се чете от Европейската комисия и в западните посолства в България. Коментар?

  3) Идват 5 години на избори. По груби сметки, в избирателните списъци на всеки 5 избирателя се пада поне един избирател “фантом”. Лично проверих за гр. Дупница, гр. Враца и гр. Бяла Слатина. Защо президента не апелира за решаване на проблема, например чрез въвеждане на “активна регистрация”?

  4) Далаверата с обществена земя по крайбрежието край къмпинг „Корал”. В края на 2011 две от трите дела, които МРРБ водеше срещу строителните разрешителни на Община Царево бяха окончателно изгубени от държавата заради невнесена съдебна такса от 20 лв. Коментар?

  21 Jan 2013, 6:32pm
  от Георги Петров


  5) Правомощията на президента – смята ли, че може реално да въздейства на политическият живот? Ако може – защо не е по-активен? Ако не може – защо изобщо стана президент?

  6) Защо продължава с тези речи минути преди полунощ на нова година? Не смята ли, че продължаването на тази практика от времето на режима е неуместна? Според мен, ако си каже словото към 10 вечерта примерно, би имал доста повече (трезвени и разбиращи) зрители.

  7) Ядрената енергетика: Защо не говори активно за алтернативните енергийни източници, и за неща като съхранение на отработено ядрено гориво, което Русия връща в България, съгласно договора? Дори да е безплатна тази АЕЦ Белене, къде ще се съхранява то? То м/у другото е по-радио активно от новото гориво.

  21 Jan 2013, 6:45pm
  от Георги Петров


  8) Българите в чужбина:
  А. Защо президента не уволнява незабавно ръководителите на дипломатическите представителства в чужбина, които се държат неадекватно/грубо с български граждани, нуждаещи се от помощ. Това е сред Конститутивните правомощия на президента;

  Б. Защо президента активно не работи с български организации в чужбина с цел осигуряването на възможност тези хора поне да гласуват? Те допринасят МНОГО, дори финансово, за България. Не е ли наясно, че ако остави техните избирателни права в ръцете на правителство (ГЕРБ, БСП, и т.н.), те ще останат лишени от глас?

  В. Защо президента не прави обръщения към народа по националната телевизия по важни поводи с голям обществен отзвук? Дава ли си сметка, че умните и активни млади хора не са от “партията на телевизията”, а от “партията на интернет”?

  22 Jan 2013, 11:53pm
  от Асен Генов


  Много благодарим за въпросите! Част от тях използвахме, част -не успяхме за ползваме. Все пак, разполагахме с ограничено време…

  *име

  *e-mail

  уеб сайт

  leave a comment