Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие

Както вероятно знаете, проектът, изготвен от Константин Павлов – Комитата и Асен Генов, посветен на намаляването на лицемерието в българския политически процес, спечели конкурс и се подпомага от Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

В съзнание сме, че това е амбициозна задача, но отвореният ѝ характер и гражданска насоченост са сред основните, според нас, предпоставки за успех.

Какво предлагаме:

Ще създадем уеб сайт, в който ще могат да бъдат съхранявани, сортирани и проследявани политическите обещания и изявления на различни политици, държавни и общински служители. Сред възможните обекти за наблюдение са: срокове за завършване на инфраструктурни проекти, позиции по различни принципни, обществено значими въпроси (например за данъчна и социална политика, икономика и пр.).

Сайтът, създаден от нас, ще дава възможност за проследяване на развитието на поетия ангажимент или твърдение във времето, както и медийните изяви на съответното политическо лице. Също така, ще изискваме информация от институциите, за да бъде установен крайният резултат по даден въпрос.

Всичко това, разбира се, не е по силите само на двама души. Ето защо, в този проект ще може да се включи всеки желаещ, добавяйки и обработвайки информация за направените от произволен политик обещания, поетите ангажименти и нивото на тяхното изпълнение. Разчитаме основно на това, около проекта да се изгради силна онлайн общност, която да има пълноценен поглед върху основните политически процеси в България, да документира всички значими събития и изявления, а ние, от своя страна, поемаме ангажимента да създадем регулиращи механизми и правила за публикуване на данните, тяхното качество и достъпност.

Разбира се, очакваме проектът да допринесе за това, политиците да бъдат по-реалистични в обещанията си, разбирайки, че всяко тяхно невярно твърдение или неизпълнен ангажимент ще бъде документиран в Интернет и, при необходимост, информацията може да бъде използвана при бъдещата дейност на лицата, поели дадените ангажименти или на техните политически сили.

Тази инициатива е непартийна и отворена за привърженици и членове на всички политически сили, при спазване на правилата за поведение и публикуване в сайта, които предстои да бъдат изготвени.

Отворени сме за предложения за домейн на сайта и лого на инициативата и фондацията.

retweet Гражданска инициатива за намаляване на политическото лицемерие

Абе идеята е страхотна.

Но според мен трябва да се продължи и чрез поддържане на “Record” на членовете на колективни органи – депутати и общ. съветници

Р.

23 Jun 2010, 6:30pm
от Константин Павлов


На практика няма ограничение. И членовете на колективни органи са достойни за наблюдение.

Ооо, страхотно, бих се включила с удоволствие.
Почвам да мисля лого и домейн. :)

23 Jun 2010, 11:52pm
от Константин Павлов


Давай, Енея. Като дръпнем всички ряпата, ще изскочи!

24 Jun 2010, 12:01pm
от Асен Генов


@Радан: Според капацитета на общността го виждам аз… Тоест, ако се включат повече хора по 2-3 (защо не и повече) часа седмично, ще може всичко и всеки да се “следи”. :-) Иначе, поне до колкото сме го обсъждали с Комитата, няма да е ограничено до определени изборни длъжности, а до ВСЯКА публична личност, стига да има кой да прави “record-a”…

Включете и темата за възобновяемата енергия, защото новите дойдоха с обещанието да развивиат “зелена икономика” а започнаха с налагане на мораториуми и куп забрани, наверно под натиска на ядреното лоби

24 Jun 2010, 11:00pm
от Константин Павлов


Темите ще ги включваме всички, затова проектът е отворен, за да може да се добави всяка тема, която интересува хората.

Моя милост написа коментар на публикациите ви във връзка с вашата инициатива, ако някой се интересува, ето линк към него: Добро начинание: гражданска инициатива против лицемерието и лъжата в политиката, за нравствено оздравяване на обществото ни. Там съм изразил позицията си, но понеже текстът стана малко по-дълъг, та затова давам линк. Предлагам ви също така сътрудничество с интелектуалния кръжец, който издава списание ИДЕИ, понеже намирам доста общи точки в платформите ни. Желая успех на всички участници в инициативата!

Сега се сетих за още едно добро наименование на инициативата, а именно Гражданска инициатива за борба с политическата деморализация, или, по-кратко, Инициатива Граждани против политическата деморализация, което ми се вижда по-добро в момента. Хубаво е да има и други предложения…

А ето една статия в тази насока, която може да подбуди някой и друг човек към размисли: Началото на борбата с политическата деморализация.

Приятен ден на всички!

25 Jun 2010, 9:34am
от RoujkaBG


НЕ намаляване, а ОТСТРАНЯВАНЕ на…

25 Jun 2010, 12:37pm
от Асен Генов


Първоначално, обмисляхме името, като: “Гражданска инициатива за изкореняване на лицемерието”…

[...] говорихме с Комитата и Спас за разни неща по нашия проект. В течение на разговора те ме наведоха на следните [...]

3 Mar 2011, 6:37pm
от Todor


Радвам се че виждам подобни инициативи и съм за с двете ръце.
Според мен е подходящ момент да се свали сегашното правителсто с постоянен протест, заедно с всички глави от митници и монополи.
Иначе нямаме шанс ЕС да ни дава подкрепата си, а и няма да видим и цент от парите.
Протест докато си дадат оставките!!!
Отказаха ни и Шенген заради тези отгоре, защото са корумпирани!!! Каква по-добра предпоставка да им искаме главите???

Поздрави
Тодор

*име

*e-mail

уеб сайт

leave a comment