Втората част на разговора с премиера Борисов и министрите Дянков, Цветанов и Добрев

Това е втората част на разговора ни с двамата вице премиери, премиера Борисов и министър Добрев, състоял се на 08 юли 2012.

Стенограма на разговора (огромни благодарности на Виктор Милчев за помощта!) Ако забележите грешки, моля споделяйте. Около 11:10 Цветанов говори за международна организация, чието име не се чува добре (ПОЛОФ?).

Симеон Дянков: …Добре. Да го променя, така че от следващия бюджет, 2013 година, вече всичко да е ясно от самото начало – къде, какво харчат. Както ние между другото, от началото на юли, знаете, всеки ден, каквото се харчи из държавата, е на нашия уеб-сайт. Може да видите, както и аз, като финансов министър.
Бойко Борисов: Което е, между другото, много добро начало за електронното правителство, което правим. И е много публично, много прозрачно за харчовете на държавата.
С.Д.: Една от четири държави в света…
Б.Б.: Не знам дали съм обещал или не…
К.П.: Да има го… има го…
Б.Б.: Пиши, че сме го обещали. И сега сме го изпълнили.
С.Д.: Аз също искам да кажа…
А.Г.: Ами аз ви предлагам… Понеже разбрах от г-н Премиера, че имате… още около двайсет минути разполагаме. Имаме няколко според нас важни въпроса, които наистина имаме молба да минем през тях…
Б.Б.: А и все пак нали се разбрахме, че ние… а… сме отворени да ни изпитвате (е точната дума). Даже и по-рано. Ако не успееме с всички, сме готови пак да ни изпитвате…
А.Г.: Ами нека да е след лятната ваканция
Б.Б.: Защото това има полза за… за… и за нас. ‘Ем можеме да обясняваме това, което казваме. И понеже се казва Бойкометър, министрите за т’ва не са обърнали много внимание.
Б.Б.: Ако… Сега вече…
С.Д.: Предлагаме да се казва…
Цветан Цветанов: Ние сме предоставили първи информацията, която искахте.
Б.Б.: Така че сега ше ги натисна много по-бързо и…
А.Г.: Нека не се чувстват обидени, че не е Симеонометър или Цветанометър. Просто премиерът е Бойко…
Б.Б.: Обидени сме…
С.Д.: Симометър звучи добре.
Константин Павлов: Ами аз се чудя. Може би за електронното правителство. Обещахте на първи септември 2011 година…  да има до една… до половин-една година електронното правителство да заработи в България. Септември е след 2-3 месеца. Каква е ситуацията?
Б.Б.: Вече над 40 услуги. Да. 40 услуги има, които се извършват между отделните министерства и агенции. А Външно министерство изцяло работи само на електронен принцип. Това, което качихме – Цепрата (системата за разплащане), е също много голяма крачка. Има я само в Бразилия. Сега ще видите, ше я въведат много държави в Европа, защото вече ни аплодираха за това. И единственото, което ни бави, е кадастъра. Защото, за да изградиме кадастъра, ни трябват някъде от порядъка… над 150 (сто и петдесет) милиона. А ги нямаме. В момента, в който… но трябва така да… темпо… да ги планираме, че да може да има кадастър. В момента, в който има кадастър… и тогава почти всичко, което с общините хората подават като документи, за скици, за такива работи, можеш да си го правиш от компютъра вкъщи.
А.Г.: Да продължим темата за електронното правителство. В едно ваше изявление – 23 март 12-та година, “Дневник” е цитиран, но мисля, че става дума за ваше явяване по телевизията. “Премиерът Бойко Борисов обеща да отмени поръчка за осъвременяване на съществуващите в държавната администрация софтуерни продукти на “Майкрософт”, ако главният секретар на Министерски съвет не успее да убеди опозицията в прозрачността и яснотата на процедурата.” Става дума за сделка – 70 (осемдесет) млн. лв. Отменена ли е?
Б.Б.: Да. И тя е в съда.
А.Г.: В съда е.
Б.Б.: Тя е в съда.
А.Г.: Добре, значи го броим изпълнена по-добре.
Б.Б.: Тя не се движи. Тя е в съда. Както отреди съда, така.
К.П.: Радвам се… Извинявам се… Радвам се, че тука сте едновременно министър Дянков, министър Цветанов и премиера Борисов, защото един въпрос…
А.Г.: И министър Добрев…
К.П.: … Може би не е точно от неговия ресор… Става дума за следното: Премиерът… Вие казахте, на 18-ти август 2011 година, варненското пристанище, при залавянето на една пратка с контрабандни цигари, че до февруари 2012 година…
Б.Б.: Дай ми тая справка…
К.П.:  … контрабандата ще бъде пресечна и няма да има в страната нито една нелегална кутия цигари.
Б.Б.: Точно така. Доста хитро го анализира. Но това може да го пишете „неизпълнено“ за едната кутия обещание. Защото, ‘дет се вика, в чантата може да си я пренесе някой.
Севдалин Арнаудова:: В телефона ми е…
Б.Б.: Не, не, не… Аз ще го отговоря. Само ми дай данните, защото ги взех от митницата.
С.А.: За първото полугодие на две и дванайста година…
Б.Б.: Нека ги изчете само. Просто… Все едно аз ги отговарям, защото съм взел данните от митницата, за да можеме да… да… да ви го отговоря като цифри.
С.Д.: И ни накара да работим в съботния ден за тия данни.
А.Г.: Севдалина Арнаудова – пресцентър на ГЕРБ.
С.А.: Аз ше ви ги пусна по мейлите. Резлутатът на агенция Митници в противодействието с нелегалното разпространение на цигари: За първото полугодие на 2012 година в бюджета са постъпили с 64.4 милиона лева повече приходи от акцизи от цигари, или ръст от 8,8%. (820 милиона лева през първата 2012 година, при 753.6 милиона лева за първото полугодие на 2011) Това означава – обложени с акциз 424 млн. къса цигари, или 8,6% повече спрямо същия период на 2011. Брутните приходи от акциз от тютюневи изделия през изминалата година, спрямо 2010, са нарастнали със 17,5 %, или с над 250 млн. лв. Ръстът, както на приходите от акцизи от цигари, така и на освободените количества, се дължи на изцяло на връщането на потребителите към легални цигари с български бандерол, въпреки че социологическите проучвания показват, че все още половин милион българи са склонни да търсят и купуват контрабандни цигари.
Б.Б.: Така. Колко сме, съгласно доклада на големите тютюнопроизводители в света… Колко сме намалили контрабандата?
С.: Европейският съюз отчете, че за пета поредна година потреблението на легални цигари в съюза нараства, особено в Италия, Испания, Португалия и Гърция. За една година контрабандата на цигари в Испания е скочила с три пъти, в Гърция за последните години – пет пъти, в България за трета поредна година този дял на контрабандните цигари намалява – от 30,4% за 2010, през 22% за 2011, до 20,2%, които обяви преди три седмици един от водещите анализатори в света “Кей Пи Ем Джи”.
А.Г.: Тоест ще го броим частично изпълнено това обещание, защото не…
Б.Б.: Значи, вие тука действително може спокойно да кажете – не е изпълнено. Спокойно може да кажете, защото така го казах. Аз в момента, в който го казах, ми мина през акъла – викам сега, утре ще отиде, ще хвърли една цигара… кутия цигари и… и заминах. Но отдолу, ако може, под черттата да сложите, че… А в какъв смисъл го казах? Защото ние сложихме малко пари в неща, които се говориха много години преди това. И вързахме митницата с агенцията за приходите – НАП. Резултатът от това за тази година е около 1 млрд. лв. повече събрани. Ако това е било направено преди 20 години, смятайте какви пари са изтекли от държавата. Сиреч, в това обещание под чертата ние направихме няколко много добри неща, които ги отчитат всички анализатори. Първо – със свърването на тази система, ние можем в момента да контролираме всяка капка петрол от влизането в България до излизането като бензин и разпространението по бензиностанциите. Можеме… по същия начин контролираме. И затова при нас, в Европа, понеже няма граници… Примерно от Гърция може да влезе контрабанда веднага, от Румъния може да влезе веднага. Няма граници. Въпреки всичко в България виждате, че намалява, поради съвместните действия на МВР, митници и данъчни. Втори път – освен тази система… Защо го казах това? Заради скенерите. Ние в момента поставихме на всички на всички граници най-добрите скенери в света. И те веднага се изплатиха. Веднъж залавят цигари, втори път – наркотици, виждате колко заловихме. Трето – при съвместната работа на митница със служба БОП… когато мине камион… те веднага с… бопаджиите – оп! – отиват до склада. Или обратно – когато БОП проследи данъка, НАП – изкарват го, хващат ги на скенера и разбиваме цялата престъпна група. Така че имате морално право да ми напишете “не”, но в същото време – в колко пъти в алкохола се вдигнаха приходите! Ще го видите. Сиреч много добри неща, неправени до сега, сме направили, за да… нали… това ми изказване малко… хиперболизирано. Дет’ се вика – като кажеш на някой – “няма да ти стъпя тука”.
Ц.Ц.: Две и девета… две и девета, юли месец от акциз, влезлите суми в бюджета са 7 (седем) млн., а две и десета, към юли месец постъпленията в бюджета са 21 млн. (двайсет и един). Направете си сметка…
Б.Б.: Три пъти повече…
Ц.Ц.: … Дали сме ограничили пиенето на алкохола или просто мерките, които бяха предприети…
А.Г.: Са дали резултат… Да се върнем към една друга тема. Стана дума малко…
Б.Б.: Сиреч, направеното като обещание е много повече от “не”-то, като неизпълненото формално обещание.
А.Г.: Ще го отчетем като „частично изпълнено“ и ще отбележим тези данни, нали, под черта. Нататъка. В едно ваше изявление преди година и половина, но вече в качеството си на премиер, не главен секретар или на кмет на София, вие казвате, че не е правилно това, нали… не одобрявате това, че политическо лице, министърът на вътрешните работи, издава разрешение за СРС. И тогава давате обещание, и това е цитирано от “Дарик”, “Дарик радио” ви цитират. Давате обещание да се промени законът, така че главният секретар на МВР да издава тези разрешения, защото, цитирам: “Министърът, който е политическо лице, не е редно, нали, това нещо да го прави според вас.” Да. Но подкомисията в парламента преди няколко дена излезе с един доклад, съответната подкомисия, нали, за контрол върху СРС-тата, според който, от две и единайста година спрямо две и десета, е нарастнал с 30% повече броят на подслушваните граждани и с 26% повече са заявките от МВР за използване на СРС. Към това, ако добавим категоричната заявка на ГЕРБ за това, че ще разреши употребата на СРС, ще го… нали… ще го впише в Наказателния кодекс при изборни нарушения (купуване на гласове и т.н.), тези цифри може дори да скочат… тези числа могат дори да скочат още повече. Това ваше обещание изпълнено ли е, не е ли изпълнено, ще го изпълните ли, кога и в какви точно измерения? Главният секретар на МВР, нали, да издава разрешения, а не министърът?
Ц.Ц.: Това, което мога да кажа, че в много от държавите от Европейския съюз административно се разрешава само от министъра, без да се върви в съда. В България законодателството е изключително прецизно в тази посока и вие знаете, че искането идва от оперативната служба или от прокурора, който е дадено досъдебно производство, и разрешението се дава от българския съд, а министърът само всъюност има един уведомителен характер. Понеже това предизвика много така коментари в публичното пространство и аз мога да ви кажа, че… да действително така, както вие поднасяте в момента цифрите, има леко завишаване.
А.Г.: Ние цитираме подкомисията.
Ц.Ц.: Точно така. Но пък трябва да ви кажа, че резултатите в борбата срещу организираната престъпност са в пъти повече. И аз мисля, че това много ясно се отчита от тези, които са компетентни да коментират какви са резултатите – Европол, Полоф, Държавен департамент със своите доклади и разбира се на двустранна основа с министрите, които имаме постоянна комуникация. Що се касае до разрешението на специални разузнавателни средства за купуване на гласове – това, ако бъде прието, (и то беше много ясно отчетено и при Президента, когато беше в Консултативния съвет) това ще става само и единствено по искане на прокурор, а не от службите, за да няма вмешателство на Министерство на вътрешните работи, което е деполитизирано. И да отпаднат абсолютно всякакви съмнения, че…
А.Г.: Главното.
Ц.Ц.: Точно така. Това е от прокуратурата. Наблюдаващ прокурор…
Б.Б.: И тука. И тука…
А.Г.: Кой състав на ВСС ще избера главния прокурор, г-н Премиер. Вие, като лидер на ГЕРБ… Сегашния състав или новия.
Б.Б.: Е, новия. Много ясно. Много ясно го казвам.
А.Г.: Това вече – окончателно. Новия състав.
Б.Б.: … ме разбирате. Пиши “да”.
Ц.Ц.: Това винаги, когато се примеше законът за съдебната власт, винаги сме го коментирали чисто политически, че, когато се приеме този закон, изборът на Висшия съдебен съвет (новия) ще бъде този, който ще избере новия Главен прокурор. Но се получи едно публично коментиране и то с различни заглавия, че старият ви съдебен съвет… това е целта на управляващите да бъде избран новия главен прокурор. Не! Ние искаме новият Главен прокурор да бъде с подкрепата на новия Висш съдебен съвет и процедурата, която е по избора на висшия съдебен съвет (вие виждате, че тя е възможно най-прозрачната). Ще има възможност и по Интернет да се дискутират всички дебати. Всичко, което се входира като концепция; всичко, което е като кандидати за Висшия съдебен съвет… Те ще бъда публично качени на сайтовете и ще има възможност да има съответните…
Б.Б.: И аз само да допълня, че в случая, ако се дават от Главния секретар, аа, образно казано, вместо министъра ще сложиме Главен секретар (ако имаме това желание да го правиме)… ще сложиме такъв, който ше ги подписва и ше идва да ни казва. Така че това си е жив популизъм, аа, в това изказване. Аз съм го казал…
А.Г.: В смисъл, вашето изказване?
Б.Б.: Да. Съм изхождал, когато съм го казал, нали, от позицията си, кото бях главен секретар. Аз не допускам…
А.Г.: Тоест…
Б.Б.: … не допусках тогава да ми се меси министъря. И нямаше как да ме накара да напиша и да подпиша нещо.
А.Г.: Не. Това е дванайста година.
Б.Б.: Да. Да. Разбирам. Когато като премиер го… Нали, логиката ми да го кажа е, разсъждавайки какво ще бъде. Но в… като знам горе-долу с какво разполагат в МВР, нямат секратар такъв в момента, в който да сложат, като мене. И да кажа това не или това да. Винаги можеш да го манипулираш, ако искаш. Така че би бил…
А.Г.: Ако…
Б.Б.: А?
А.Г.: Ако позволите да ви довърша думите, не опозиция на сини или червени понякога говори популистки, а понякога и премиерът си позволява да се изказва…
Б.Б.: Разбира се. Някой път, човек в желанието си да… да каже или да обясни нещо в… Не случайно тази постановка е най-хубавата – “Език мой, враг мой”. Нали, в момента казвам – аз съм изхождал от позицията, че, ако съм главен секретар, няма да допусна да ми повлияе някой. Но ако е друг, дали няма да му повлияят.
Ц.Ц.: Само да добавя нещо. Нека да си припомни кое правителство и кой парламент въведе реалния парламентарен контрол за специалните служби. Защото, когато беше създадена Държавната агенция за национална сигурност, вие знаете, че в закона беше записано “парламентарния контрол”. Но 40-тото народно събрание не го въведе. 41-то го въведе и ние направихме ротационен принцип. И всъщност, той е на паритетен принцип – участват всички партии, без обаче в управлението на контрола за ДАНС да бъде управляващата партия. По същия начин, го направихме и с подкомисията, която всъщност е за контрола на СРС-тата. Защото, тя за първи път е толкова ефективна и има реален диалог, и има реален контрол. И сега, в момента това, което сме го предвидили за законодателните промени за НРС, за НСО и за Военното разузннаване, също една от основните теми ще бъде точно парламентарният контрол. И трябва да ви кажа, че в тази посока фондация “Конрад Аденауер” вече имаме две командировки, които отидоха представители от Министерство на вътрешните работи, от, Съвета за сигурност към премиера. Които бяха в Германия, срещнаха се с депутати, срещнаха се с експерти, за да могат действително да въведем този, модел на контрол, който го има и в Германия. И в Германия е уникален моделът…
Б.Б.: Както е сега нашето предложение, ДКЕВР, който е независим орган… Но какво означава „независим“? България е парламентарна република, може да отиде… да има парламентарен контрол и върху вдигането на цената на тока, водата, на действията на ДКЕВР. Главният прокурор ходи на го изпитват в парламента. Премиерът. Щом ме повикат и отивам, и ме изпитват. Защо да няма парламентарен контрол върху ДКЕВР? Всички опозиционни партии, управляващи да кажат “защо”? Защото… смятам по формулата. И ако трябва нещо да се направи, нека парламентът… публично… говорене от трибуната.
А.Г.: Може би се ориентираме към приключване. Един-два максимум въпроса остават още.
К.П.: Добре. “24 часа”: На 6 юли 2011 година обещахте да се промени законът за концесиите, и да се предоговори какво концесионерите ще плащат за земите, които са взели в повече. Какво стана с идеята за договора за концесиите (грешка на езика, имах предвид закона)
Б.Б.: Добрев! може веднага да ви кажа.
Делян Добрев: В края на две и десета променихме закона. От средата на две и единайста работи единен орган в Министерство на икономиката, при нас. Само за първите четири месеца на тази година концесионните възнаграждения, които държавата е събрала за /не се чува/ контрол и по-ускорена работа на единния орган са повече от цялата две и десета. Имаме 43 млн. до края на април, а 2010 цялата са 42 млн. Имаме множество акции за незаконен добив. В петък последната, на една от фирмите, е с 300 хил. лв. акт, пет конфискувани камиона и самосвали, една пресевна инсталация за незаконен добив. Общо взето, системата за природните богатства, този единен орган, работи вече много добре…
Б.Б.: А заварихме концесии от 2001-ва, 2002-ра, които никога не са плащали един лев на държавата. И никой не ги е търсил.
А.Г.: Може би има пряка връзка с…
Д.Д.: Имаше хиляда… хиляда и двеста преписки имаше наследени в момента, в който се създаде този единен орган. 700 (седемстотин) концесии в процес на отдаване на концесии, 500 (петстотин) за разрешение. В момента има сто-двеста от тях, по които още работим. Всичко друго е придвижено като документация. На всички са им дадени документите, за да може те законно да добиват, ако имат такива права и да си плащат концесионното възнаграждение. Навсякъде, където сме хванали, който и да е, незаконен, сме го глобявали. Минималната глоба е 50 (петдесет) хил. лв. В началото на годината имаме поне десет такива акции.
А.Г.: По време на… Има непряка връзка, но все пак е за така… видима връзката между бедствието в с. Бисер. ГЕРБ изпълни едно свое обещание – даде 1 (един) млн. лв. дарения, нали. Отчетено беше в медиите. Но! Тогава вие дадохте една заявка за това, че (обещание по-скоро)… за това, че ще бъде създадена, цитирам по памет, комисия подобна на ДКЕВР, която ще има правомощия да ходи, да инспектира и да издава…
К.П.: Подобна на ДНСК.
А.Г.: ДНСК!  Да. Която ще може да издава разпоредби какво да се прави с този даден язовир, ако той е несигурен, нали, ако има някакви проблеми. И ако не бъде изпълнено в срок от един, два, три месеца, тази комисия дори ще може да има… ще има правомощията да изпусне язовира и дори да събори стената. Има ли развитие по вашата идея?
Б.Б.: Не. Ние не само, че го направихме, то е факт. Министерство на икономиката!
Д.Д.: Това го свършихме за две седмици, може би три седмици непосредствено след инцидента в Бисер. Всички язовири бяха посетени от специалисти на язовири и каскади, напоителни системи; хидроинженери. Навсякъде бяха дадени предписания. И не само че ги давам предписанията, но от другата страна се подписваше или кметът, ако е общински язовира, или арендаторът, ако е под аренда, или селският кмет, който сме намерили. Имаше…
А.Г.: И министерството.
Д.Д.: Да. И министерството. Имаше страна, която да знае, че носи отговорност. В много от тези случаи намалихме обемите на язовирите на 50%. В някои случаи, като в хасковското с. Елена – с яз. Елена например, разрушихме част от стената, за да можем да изпуснем обема на язовира, понеже главният изпускател беше затлачен. Така че, веднага след… след този неприятен инцидент в рамките на няколко седмици се провериха язовирите в цялата държава и се дадоха предписания…
А.Г.: Тоест макар неформално, тази комисия работи.
Д.Д.: И сега.. И сега знаем
С.Д.: Тя всъщност си е комисия, само че е към негово министерство и…
Д.Д.: Точно така. Дори без да създаваме…
Б.Б.: За да не правиме нова администрация, нови разходи /не се чува/
Ц.Ц.: Обаче се изгражда една паспортизация на всички тези язовири в реално състояние, в което се намират днес
Д.Д.: И сега се знае кой носи отговорност – този, който се е подписал от другата страна. Знаем…
Б.Б.: И. И тука още едно обещание сме си изпълнили. Един милион даде партията за Бисер, 100 хиляди за църквата на Варна, 300 (триста) хил. за пострадалите в Перник – от оня ден ги изплащам.
Ц.Ц.: 10 (десет) хил. за Симеоновград
Б.Б.: 10 (десет) хил. за Симеонов град, за паметник на загиналите дечица. И сигурно за още доста църкви, които можем да ви ги кажем, и манастири, които сме казали и…
А.Г. Моят последен въпрос е… Не знам колегата дали има последен. Моят последен въпрос. Отново ще реферирам (с т’ва започнахме, нали) – протеста… протестите около закона за горите и заявката на ГЕРБ да се справи, цитирам по памет, с корупцията по високите етажи на властта. А съм гледал едно интервю с един от представителите на организацията на… на организацията свободните лесовъди… на свободна практика лесовъди и дървопреработвателната индустрия, и малки фирми. БУЛПРОФОР се казва тази организация, в която човекът, който дава интервю (мога да… на г-н Цветанов да му изпратя информация по този въпроси повече), разказва, ще използвам израза, чудовищни неща за корупция в тази сфера. За злоупотреби на борсата, за кръг от фирми, които убиват малкия и среден бизнес. За една група от…
Б.Б.: Не са ли тези, които в парламента публично казаха, че на всеки три камиона един крадат.
А.Г.: Не мога да цитирам…
Б.Б.: Тези ли са от парламента, котио казаха, че на всеки три камиона (публично го казаха) един крадат.
А.Г.: Не съм сигурен.
Б.Б.: И където такива малки и средни фирми, аа, пратиха с… 20 години изсекоха горите.
А.Г.: Сега. Въпроса ми да го довърша все пак…
Б.Б.: Не, не, не…
А.Г.: Не знам коя е…
Б.Б.: Аз съм ходил като главен секретар покрай нашите районни управления. Беше пълно с каруци, трактори, виетнамки или какво… И бяха конфискувани от тези, които с по две-три резачки, отиваха и размазваха гората.
А.Г.: Нека да си довърша…
Б.Б.: Не, не, не. Нека и аз да си довърша. В края на краищата, демокрацията не е всеки да си говори, каквото иска, а да го докаже. Те излизат и самите казват, че досега, поради това, че са много… И с една каруца отиват и използват, аа, главно ромското население. Отиват, сечат и после им го взимат и го продават навънка.
А.Г.: Човекът говореше с конкретни данни. Има го записано.
Б.Б.: Конкретните данни веднага на Цветанов. И след един месец, като се видиме, ще ти отговоря лично… или той (сочи Цветанов) какво сме направили.
А.Г.: Добре… И въпросът ми е следният…
Б.Б.: Не искам така да се хвърля… От тези… Не казвам, че всички са такива. Но точно те 20 (двайсет) години под егидата на ДПС и на част от БСП, рязаха горите на България.
А.Г.: Мхм.
Б.Б.: Поголовно. По време на мойто управление (три години) са единствените години, които с 10 (десет) до 15 (петнайсет) процента вече се е увеличила гората в България. Откъде-накъде ще говорят такива глупости. Има факт! Вие, както цитирате разни фондации или… в смисъл… сдружения… В ЮроСтат официално пише: България е (и още една държава имаше) която официално за три години гората се е увеличла. Еми, тези…
А.Г.: Тази статистика…
Б.Б.: … приятели наши от Орлов мост първо трябваше да кажат “Браво, че запазихте гората”. И сега – послушайте ни, че това има съмнение за лобистки закон. За лобистки член, един
А.Г.: Г-н Премиер! Тази статистика (аз следя информацията)… Тази статистика включва и залесяващите се селскостопански земи, храсти. Тя не включва солидна масивна гора (само и единствено). Но така или иначе изказването…
Б.Б.: Малките дървета след време стават големи дървета…
Д.Д.: Тази статистика не включва тях. Защото там където…
Б.Б.: Там са земеделските земи.
Д.Д.: … се води ливада. Там се води ливада.
Б.Б.: Е така.
Д.Д.: Или горски фонд. А цифрите са само за горски фонд. За това, за което се води гора.
А.Г.: Предпочитам този разговор да го водите с лесовъди. Аз самият съм съвсем друг човек…
Б.Б.: И аз не съм лесовъд…
А.Г.: Но въпросът ми…
/Цветанов се смее/
Б.Б.: Виждате, че отговарям на всички въпроси, но не съм лесовъд. Чета ЕвроСтат, в който казват, че са се увеличили горите…
А.Г.: Разбирам. Въпросът ми беше…
Б.Б.: Е, как тогава някои казват – чудовищно изсичат горите. Значи един от двамата лъже.
А.Г.: Въпросът… Не, не. Чудовищни злоупотреби, не изсичане на горите…
Б.Б.: Дайте ги злоупотребите!
А.Г.: Ше ви дам линк към…
Б.Б.: Търгува се на борсата дървесината. Хванете борсата. Кажете. Ето. Идете, проследете.
А.Г.: Ще изпратим на г-жа Арнаудова препратка към това видео-интервю.
Б.Б.: Да.
А.Г.: В него става дума за злоупотреби, борсови и в самия бранш…
Б.Б.: И онзи ден уволних Главния секретар на Министерство на земеделието. Онзи ден го уволних. Сряда. Точно за подобни неща. Не можех да ги докажа, но съм убеден…
А.Г.: Все пак господинът застава с името си…
Б.Б.: И аз заставам с името си. Уволних Главния секретар в… сряда.
Ц.Ц.: (тихо) Той е съветник, той не е…
Б.Б.: А какъв е?
А.Г.: Моля ви, да довърша въпроса все пак. Та, господинът…
Б.Б.: Началник-кабинет е. Началника. Извинявайте. Не главния секретар – началник – кабинет. Да не го направиш обещание-неизпълнено. Началник на кабинета.
(смях)
А.Г.: Та, въпросният кабинет от БУЛПРОФОР, г-н Джоков, казва, цитира… на една среща в Министерство на земеделието и храните (г-н Найденов го няма тук, нали, да потвърди или не)… цитира… Понеже нашият сайт се занимава и с политически изявления, ето едно такова изявление на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Той каза: “България е наша, горите са наши. Ще правим, каквото си искаме с вас или без вас”, обръщайки се към протестиращите и към хората от бранша. Как вие като премиер и лидер на тази партия бихте интерпретирали това изказване на г-н Димитров.
Б.Б.: Че е тъпо и глупаво. И… Истински се надявам, да не го е казал. Повече от тъпня. Ако го е казал.
А.Г.: Да, да. Аз цитирам…
Б.Б.: Кое е наше? Гората е имало от турско време до… Все ше я има. И ние я щадиме, пазиме и тя се увеличава. Затова.. И виждате колко горски пожари на мига ги… загасиха пожарникарите. Из страната, в тея нечувани… колко… жеги в момента. Хасковско, Димитровград, къде ли не.
А.Г.: И в цяла Европа беше така…
Б.Б.: И в цяла Европа. Сиреч ние се бориме и я пазиме.
А.Г.: Приключваме… (тихо)
Б.Б.: Това са факти.
А.Г.: Ми, добре…
Б.Б.: А това, че някой мой депутат или министър, или някъде, някой може да се изсили… Има го това и в манталитета…
Ц.Ц.: Затова, вие може да регулирате това поведение…
А.Г.: Ами, опитваме се. Това правим в момента…
Б.Б.: Аз затова… И ви благодаря и виждате колко отговорно се отнасяме. И нали искам да… (не се чува)… никакъв натиск. Да не кажете утре, нали, виканаха ги Цветанов… там… Дянков… Или каквото и било. Ползвам ви за коректив. От огромна помощ сте ми. Защото, аз не мога да ги следя всичките тези неща. Всъщност, вършите ни огромна услуга и работа. Слагайте ни тези въпроси и тези приказки. Те… Ние ще ни помогне и утре, като ги викна тука да ги… да ги… да ги чуя – и Емил Димитров и всеки, дали се казва или не. Да ги пратя, като са казали, да се извинят на хората. Ако са го казали!
А.Г.: Още едно обещание. Че ако е казал, ще се извини. Ще го запиша.
Б.Б.: Така че. Това е гражданското общество.
С.Д.: Аз искам няколко обещания да дам днес. Те ше се случат утре.
А.Г.: Добре.
С.Д.: Обещавам, че утре нашият CDS Spread рискови лихви ще са по-ниски от Румъния – първо обещание. Второ обещание – нашите лихви ще са по, аа, по-малко от Испания (второ обещание). Нашите лихви ще са по-малки от Италия – трето обещание. Утре това може да се провери. Тези три обещания.
Б.Б.: Записахте ли?
А.Г.: Да.
Б.Б.: Гледайте сега. Е това е манипулация в медиите. Ето това е манипулация, на ваш’то име. И зат’ва виждате напраих сто пъти, нали, уточнението, че сте тука по ваша воля, че вие сте търсили… И така… Погледни!… С мойта снимчица. Никога не сте имали и няма да имате по-демократичен премиер…
(лек смях)
Б.Б.: Който да може по всяко време да дойдете и да му поставяте въпроси. Той да отговаря като ученик.
А.Г.: Ние отчетохме тази възможност да бъде интерпретирана срещата ни по този начин и затова от самото начало се опитахме…
Б.Б.: Ето… Не, сега. Хората, които…
А.Г.: … ясно да я вкараме в рамката, че това е разговор за обещанията.
Б.Б.: Да. Хората, които незнаят, ще отворят и ще прочетат. (близък кадър на статия от Dnes.bg) Скандал. “ГЕРБ държи сметка.” И понеже (само с това искам да завърша и си тръгваме, ‘щото е много важно)… Комунистите направили (или по-точно тайните служби)… Те, и в много държави, не само в… Източния блок. И от Германия още нататъка. Има наука за компроматите. Наука.
А.Г.: То, самият термин е съветски.
Б.Б.: Първо – основно правило – трябва да направиш така компромата, че този, който го чете за себе си, да се отврати от себе си. Толкова трябва да е гнусен. Тоя, който го чете. Второ правило – събираш добре подбрани истини и ги компилираш. Трето – удряш на най-силното място. Смисъл ако е добър полицай, го правиш мафиот. Ако е добър финансист, го правиш, че не може да смята. Или както Царя – че не може да говори. Той говори 12 (дванайсет) езика. Просто беше удоволствие да гледаш Царя, а не прием с дипломати или… Обръща се… Англичанин – на английски, испанец – испански, на немеца – на немски, италианеца – на италиански, французина – на френски, арабина на арабски и… И ако си спомняте, методично го биеха, че той не може да говори. Тези, които не могат да “мъцнат”, казаха, че той не можел да говори.
Ние имаме рекордни количества (от главен секретар досега), задържани количества наркотици. Задържани еди какво си, печатници за фалшиви…, признати, признати, ъъъ… понеже знам, че сте пропуснали един въпрос….
А.Г: Кой?
Б.Б: … ше ви се карат. За тази публикация скоро в едно германско издание. А, където ме бяха изкарали, че едва ли не, участвам.
А.Г: “Тагесцайтунг” : “ЦРУ “
Б.Б: ЦРУ казало еди какво си. Подобно планирана точно компроматна атака. Удрят ме в най-силното място, че съм полицай, удрят ме в най-големите количества наркотици, които сме ударили, правят го в чужбина, за да могат от тука да го грабнат тези медии, които виждате какво пишат. Скандал, че ги притискам. Аз ви отговарям на въпросите, вие мен ме притискате в момента, публично с въпроси и отговори! Точно обратното е! Но излиза, че ние като некви цербери … терор се… При положение, че ние на всички повици на обществото, дали е за шистоф газ, дали е ACTA, дали е гори.. Веднага казвам “окей, ние сме гражданска партия, заповядайте, диалог, кое ви притеснява, махаме” . Публичният образ е на диктатор. На тези същите. Това, което прочетохте сега, скандал, е че ние сме диктатори искат да го изкарат, тези които са диктатори, всъщност. И само да кажа .. Техният обаче план, този път… ъъъъъ, много  лошо блесна. Нали, пуснаха първо, че агент СИМО, казал, че …
А.Г: Агент Симо е съкращение от …
Б.Б: От еди кое си през ъъ..
А.Г: Американското правителство така нарича, вътре по между си така нарича ЦРУ, агенцията.
Б.Б: Така.. и подобно нещо. За техно големо нещастие, в деня, в който това излезе, на тридневно посещение, триднвено официално посещение беше директорът Петреъс, на ЦРУ-то. Водихме го по църкви, по манастири, вечери, обеди… И в същото време, нали разбираш, той излиза с комюнике на правителството си, през Американското посолство, че никога не е работило по-добре с България, че ни поздравява за етническата толерантност, за финансовата дисциплина, за успехите..
А.Г: Тоест, той е бил тука, за да свидетелства.
Б.Б: Не, те не знаеха, защото тези посещения се пазят, заради сигурността на човека, защото …
Цветан Цветанов: Прессъобщението от Американското посолство излезе, в деня, в който той си беше заминал. Това е практика.
А.Г: Неговата визита каква беше, имаше ли нещо, което да не е тайна около неговото посещение, което да може да кажете?
Б.Б: По принцип…
А.Г: Защо дойде шефа на ЦРУ в България?
Ц.Ц. Всичко е тайна
Б.Б: Защото сме първо приятелска страна, прекрасно работим, международен тероризъм, нарко трафик, трафик на хора. Всичките информации, които имаме из региона и обменът на информация довеждат до всички тези добри операции, които правиме. Той е командващ войските в Афганистан, може много неща да ни разкаже, добър генерал, приятел наш. Две нощи спи в България и никой не разбра.
А.Г: Вие повдигнахте темата…
Б.Б: Така че…
А.Г: … записът, вашия запис с г-н Танов, разместени ли са думи, какво разбирате вие под “записът е манипулиран”? Ваши думи са размествани, монтирани и премонтирали, или…
Б.Б: Аз примерно си спомням много добре, как казах неколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Помня го като ден днешен. Свързани за това, че Президентът ми се обади и ми каза, че митничарите правят безобразия.
А.Г: А, смисъла? Това е въпроса, дали променя смисъла, контекста?
Б.Б: И със неколко леки пипания, разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голема ругатня по линия на президента, а я нямаше на записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и всъщност.. аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал общо с неговото семейство, неговия бизнес, каквото и да е било. Точно обратното, той дава на БСП, масите, столовете, по бирфестите, където правят по Бузлуджа. И всички го знаят. Той си е даже на Първанов приятел, на Румен Петков.. И той вечерта като ми се обади, и понеже ги няма тези работи и спед това вътре няма още няколко , не мога да… нямам такава памет да си спомня .. Но, кое е най-важния факт? Няма нито едно последвало обстоятелство, неизвършена проверка или прикрито, или каквото и да е било… Проверката си е била направена, протоколирано, всичко… Няма нито едно последствие, освен за мене, шамара публичен, който получих заради това, че съм се намесил е нещо, което нямаше как да не реагирам като президента ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя, но съм си такъв, всеки човек има право на своите грешки. И аз реагирах и се обадих и го оправих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол. В този момент аз не съм казал нищо, което считам,че е грешно. Не съм повлиял по никакъв начин.
Цветан Цветанов: Това е проверката можеше да се установи, дали е СРС или не.
А.Г: Той премиерът каза, че телефонът е бил под контрола на г-н Танов.
ЦЦ: Да де, ама това никой не може да го докаже, защото знаете, че когато има СРС има 2 версии, които се вадят и се съхраняват, всичко останало се унищожава, така че от там нататък това може да бъде само предположение, това което беше казано
Б.Б: Но съм си вадил..
А.Г: Ами за нас разговорът беше интересен, за съжаление сте претиснати от форума на ГЕРБ, младежкия ГЕРБ в НДК.. Бихме могли да продължим още поне един час, но да не ви губим времето … държавата..
Б.Б: А, сигурно можете …
А.Г: Държата трябва да се управлява…
Б.Б.: Ние сме работещи хора, имаме много свършена работа, която аз сега вече като схванах , ние ше даваме обещания, които знам… по-детайлни обещания, както Дянков сам обеща за лихвите, за тези работи, ама ние знаеме, че това вече е факт, че ще се случи и този хитрец сега утре ще кажат обещал 3 и 3, браво! Така че ъ…
Цветан Цветанов: Аз мога да ви посъветвам, вижте програмата…
С. Дянков: Няма, това е дисциплина на политическото говорене, което всъщност е много положително нещо.
Б.Б: Дисциплина на поведение и политическо говорене … И вие ни вършите огромна услуга с това.
Цветан Цветанов: Управленската програма на ГЕРБ, вижте това което е направено, което е направено като законодателство и това, което е направено като реформа – 93 % …
Б.Б: Добре, да не ни чакат младежите…
А.Г: Септември?
Б.Б: А, септември сме на ваше разположение. През Севда, за да, аз не искам да говоря с вас, аз не че ми е неприятно, да не стане че…. упражнявам натиск. Като си видите конспекта от въпроси, ми дайте …
Б.Б: Не, не, не само за септември.. Накуп, всичките.
А.Г: Аха
Б.Б: Дотогава, ако имате въпроси, дали към Дянков, дали към Добре, Лили Павлова, Ники Младенов.. подайте ги, аз ще организирам по същия начин, всеки един да седне както аз и да си отговори на въпросите.
А.Г: Ще се радваме, имаме официална покана към г-н Дянков, чакаме отговори все още …
С.Дянков:  Аз чакам вашата методология, сега като разбрах каква е, още утре ще дам 15тина обещания, други ден те ще са изпълнени и така.
А.Г: Бихме искали да разгледаме и старите обаче, които са ..
С.Дянков: Разбира се, разбира се.
А.Г: Благодарим ви.
Б.Б: Ще увеличиме процента.
С.Дянков: Процента е най-важен, да.
retweet Втората част на разговора с премиера Борисов и министрите Дянков, Цветанов и Добрев
10 Jul 2012, 2:38pm
от луд с картечница


За последните 3 г. моментното предлагане на цигари от циганки с торби е поне 2,5 ПЪТИ по-голямо отпреди 3г. а цената е с лев и двадесе по-голяма!!!!!

[...] на премиера за мафията и медиите, развити като теза и в разговора ни с него… Картинка: Вестник [...]

25 Aug 2012, 2:39pm
от Йордан


Изключителен,Изключителен, Изключителен!
Който има очи – ще види, който има уши – ще чуе!

25 Aug 2012, 3:21pm
от ивАН


БОЙКО, ИЗПЪЛНИ МИ СЪРЦЕТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ! КУРАЖ И СИЛИ ПО СВОЯ СВЕТЪЛ ПЪТ ДА ПРОДЪЛЖИШ!!! НЕ СМЕ ИМАЛИ ПО-ЧЕСТЕН И ПО-СВЕТЪЛ ПОЛИТИК ЗА ПОСЛЕДМНИТЕ 25 ГОДИНИ!

Най-добрият и най-доблестният мъж в България! Браво!

[...] главният герой си призна. Но пак нищо не последва. “Главният отсъстващ” [...]

*име

*e-mail

уеб сайт

leave a comment